Our National Parks — Ch 7, Part 2
Ducks of five or six species, among which are the mallard and wood duck, go far up into the heart of the mountains in the spring, and of course come down in the fall with the families they have reared.
A few, as if loath to leave the mountains, pass the winter in the lower valleys of the Park at a height of three thousand to four thousand feet, where the main streams are never wholly frozen over, and snow never falls to a great depth or lies long.
In summer they are found up to a height of eleven thousand feet on all the lakes and branches of the rivers except the smallest, and those beside the glaciers incumbered with drifting ice and snow.
I found mallards and wood ducks at Lake Tenaya, June 1, before the ice-covering was half melted, and a flock of young ones in Bloody Cañon Lake, June 20. They are usually met in pairs, never in large flocks.
No place is too wild or rocky or solitary for these brave swimmers, no stream too rapid.
In the roaring, resounding cañon torrents, they seem as much at home as in the tranquil reaches and lakes of the broad glacial valleys.
Abandoning themselves to the wild play of the waters, they go drifting confidingly through blinding, thrashing spray, dancing on boulder-dashed waves, tossing in beautiful security on rougher water than is usually encountered by sea birds when storms are blowing.
A mother duck with her family of ten little ones, waltzing round and round in a pot-hole ornamented with foam bells, huge rocks leaning over them, cascades above and below and beside them, made one of the most interesting bird pictures I ever saw.
I have never found the great northern diver in the Park lakes.
Most of them are inaccessible to him.
He might plump down into them, but would hardly be able to get out of them, since, with his small wings and heavy body, a wide expanse of elbow room is required in rising.
Now and then one may be seen in the lower Sierra lakes to the northward about Lassens Butte and Shasta, at a height of four thousand to five thousand feet, making the loneliest places lonelier with the wildest of wild cries.
Plovers are found along the sandy shores of nearly all the mountain lakes, tripping daintily on the water’s edge, picking up insects; and it is interesting to learn how few of these familiar birds are required to make a solitude cheerful.
Sandhill cranes are sometimes found in comparatively small marshes, mere dots in the mighty forest.
In such spots, at an elevation of from six thousand to eight thousand feet above the sea, they are occasionally met in pairs as early as the end of May, while the snow is still deep in the surrounding fir and sugar-pine woods.
And on sunny days in autumn, large flocks may be seen sailing at a great height above the forests, shaking the crisp air into rolling waves with their hearty koor-r-r, koor-r-r, uck-uck, soaring in circles for hours together on their majestic wings, seeming to float without effort like clouds, eying the wrinkled landscape outspread like a map mottled with lakes and glaciers and meadows and streaked with shadowy cañons and streams, and surveying every frog marsh and sandy flat within a hundred miles.
Eagles and hawks are oftentimes seen above the ridges and domes.
The greatest height at which I have observed them was about twelve thousand feet, over the summits of Mount Hoffman, in the middle region of the Park.
A few pairs had their nests on the cliffs of this mountain, and could be seen every day in summer, hunting marmots, mountain beavers, pikas, etc. A pair of golden eagles have made their home in Yosemite ever since I went there thirty years ago.
Their nest is on the Nevada Fall Cliff, opposite the Liberty Cap.
Their screams are rather pleasant to hear in the vast gulfs between the granite cliffs, and they help the owls in keeping the echoes busy.
[Illustration: Liberty Cap and Nevada Falls, Yosemite Valley.
] But of all the birds of the high Sierra, the strangest, noisiest, and most notable is the Clarke crow (_Nucifraga columbiana_).
He is a foot long and nearly two feet in extent of wing, ashy gray in general color, with black wings, white tail, and a strong, sharp bill, with which he digs into the pine cones for the seeds on which he mainly subsists.
He is quick, boisterous, jerky, and irregular in his movements and speech, and makes a tremendously loud and showy advertisement of himself,—swooping and diving in deep curves across gorges and valleys from ridge to ridge, alighting on dead spars, looking warily about him, and leaving his dry springy perches, trembling from the vigor of his kick as he launches himself for a new flight, screaming from time to time loud enough to be heard more than a mile in still weather.
He dwells far back on the high stormbeaten margin of the forest, where the mountain pine, juniper, and hemlock grow wide apart on glacier pavements and domes and rough crumbling ridges, and the dwarf pine makes a low crinkled growth along the flanks of the Summit peaks.
In so open a region, of course, he is well seen.
Everybody notices him, and nobody at first knows what to make of him.
One guesses he must be a woodpecker; another a crow or some sort of jay, another a magpie.
He seems to be a pretty thoroughly mixed and fermented compound of all these birds, has all their strength, cunning, shyness, thievishness, and wary, suspicious curiosity combined and condensed.
He flies like a woodpecker, hammers dead limbs for insects, digs big holes in pine cones to get at the seeds, cracks nuts held between his toes, cries like a crow or Stellar jay,—but in a far louder, harsher, and more forbidding tone of voice,—and besides his crow caws and screams, has a great variety of small chatter talk, mostly uttered in a fault-finding tone.
Like the magpie, he steals articles that can be of no use to him.
Once when I made my camp in a grove at Cathedral Lake, I chanced to leave a cake of soap on the shore where I had been washing, and a few minutes afterward I saw my soap flying past me through the grove, pushed by a Clarke crow.
In winter, when the snow is deep, the cones of the mountain pines are empty, and the juniper, hemlock, and dwarf pine orchard buried, he comes down to glean seeds in the yellow pine forests, startling the grouse with his loud screams.
But even in winter, in calm weather, he stays in his high mountain home, defying the bitter frost.
Once I lay snowbound through a three days’ storm at the timber-line on Mount Shasta; and while the roaring snow-laden blast swept by, one of these brave birds came to my camp, and began hammering at the cones on the topmost branches of half-buried pines, without showing the slightest distress.
I have seen Clarke crows feeding their young as early as June 19, at a height of more than ten thousand feet, when nearly the whole landscape was snow-covered.
They are excessively shy, and keep away from the traveler as long as they think they are observed; but when one goes on without seeming to notice them, or sits down and keeps still, their curiosity speedily gets the better of their caution, and they come flying from tree to tree, nearer and nearer, and watch every motion.
Few, I am afraid, will ever learn to like this bird, he is so suspicious and self-reliant, and his voice is so harsh that to most ears the scream of the eagle will seem melodious compared with it.
Yet the mountaineer who has battled and suffered and struggled must admire his strength and endurance,—the way he faces the mountain weather, cleaves the icy blasts, cares for his young, and digs a living from the stern wilderness.
Higher yet than Nucifraga dwells the little dun-headed sparrow (_Leucosticte tephrocotis_).
From early spring to late autumn he is to be found only on the snowy, icy peaks at the head of the glacier cirques and cañons.
His feeding grounds in spring are the snow sheets between the peaks, and in midsummer and autumn the glaciers.
Many bold insects go mountaineering almost as soon as they are born, ascending the highest summits on the mild breezes that blow in from the sea every day during steady weather; but comparatively few of these adventurers find their way down or see a flower bed again.
Getting tired and chilly, they alight on the snow fields and glaciers, attracted perhaps by the glare, take cold, and die.
There they lie as if on a white cloth purposely outspread for them, and the dun sparrows find them a rich and varied repast requiring no pursuit,—bees and butterflies on ice, and many spicy beetles, a perpetual feast, on tables big for guests so small, and in vast banqueting halls ventilated by cool breezes that ruffle the feathers of the fairy brownies.
Happy fellows, no rivals come to dispute possession with them.
No other birds, not even hawks, as far as I have noticed, live so high.
They see people so seldom, they flutter around the explorer with the liveliest curiosity, and come down a little way, sometimes nearly a mile, to meet him and conduct him into their icy homes.
When I was exploring the Merced group, climbing up the grand cañon between the Merced and Red mountains into the fountain amphitheatre of an ancient glacier, just as I was approaching the small active glacier that leans back in the shadow of Merced Mountain, a flock of twenty or thirty of these little birds, the first I had seen, came down the cañon to meet me, flying low, straight toward me as if they meant to fly in my face.
Instead of attacking me or passing by, they circled round my head, chirping and fluttering for a minute or two, then turned and escorted me up the cañon, alighting on the nearest rocks on either hand, and flying ahead a few yards at a time to keep even with me.
I have not discovered their winter quarters.
Probably they are in the desert ranges to the eastward, for I never saw any of them in Yosemite, the winter refuge of so many of the mountain birds.
Humming-birds are among the best and most conspicuous of the mountaineers, flashing their ruby throats in countless wild gardens far up the higher slopes, where they would be least expected.
All one has to do to enjoy the company of these mountain-loving midgets is to display a showy blanket or handkerchief.
The arctic bluebird is another delightful mountaineer, singing a wild, cheery song and “carrying the sky on his back” over all the gray ridges and domes of the subalpine region.
A fine, hearty, good-natured lot of woodpeckers dwell in the Park, and keep it lively all the year round.
Among the most notable of these are the magnificent log cock (_Ceophlœus pileatus_), the prince of Sierra woodpeckers, and only second in rank, as far as I know, of all the woodpeckers of the world; the Lewis woodpecker, large, black, glossy, that flaps and flies like a crow, does but little hammering, and feeds in great part on wild cherries and berries; and the carpenter, who stores up great quantities of acorns in the bark of trees for winter use.
The last-named species is a beautiful bird, and far more common than the others.
In the woods of the West he represents the Eastern red-head.
Bright, cheerful, industrious, not in the least shy, the carpenters give delightful animation to the open Sierra forests at a height of from three thousand to fifty-five hundred feet, especially in autumn, when the acorns are ripe.
Then no squirrel works harder at his pine-nut harvest than these woodpeckers at their acorn harvest, drilling holes in the thick, corky bark of the yellow pine and incense cedar, in which to store the crop for winter use,—a hole for each acorn, so nicely adjusted as to size that when the acorn, point foremost, is driven in, it fits so well that it cannot be drawn out without digging around it.
Each acorn is thus carefully stored in a dry bin, perfectly protected from the weather,—a most laborious method of stowing away a crop, a granary for each kernel.
Yet the birds seem never to weary at the work, but go on so diligently that they seem determined to save every acorn in the grove.
They are never seen eating acorns at the time they are storing them, and it is commonly believed that they never eat them or intend to eat them, but that the wise birds store them and protect them from the depredations of squirrels and jays, solely for the sake of the worms they are supposed to contain.
And because these worms are too small for use at the time the acorns drop, they are shut up like lean calves and steers, each in a separate stall with abundance of food, to grow big and fat by the time they will be most wanted, that is, in winter, when insects are scarce and stall-fed worms most valuable.
So these woodpeckers are supposed to be a sort of cattle-raisers, each with a drove of thousands, rivaling the ants that raise grain and keep herds of plant lice for milk cows.
Needless to say the story is not true, though some naturalists, even, believe it.
When Emerson was in the Park, having heard the worm story and seen the great pines plugged full of acorns, he asked (just to pump me, I suppose), “Why do the woodpeckers take the trouble to put acorns into the bark of the trees?
” “For the same reason,” I replied, “that bees store honey and squirrels nuts.
” “But they tell me, Mr. Muir, that woodpeckers don’t eat acorns.
” “Yes, they do,” I said, “I have seen them eating them.
During snowstorms they seem to eat little besides acorns.
I have repeatedly interrupted them at their meals, and seen the perfectly sound, half-eaten acorns.
They eat them in the shell as some people eat eggs.
” “But what about the worms?
” “I suppose,” I said, “that when they come to a wormy one they eat both worm and acorn.
Anyhow, they eat the sound ones when they can’t find anything they like better, and from the time they store them until they are used they guard them, and woe to the squirrel or jay caught stealing.
” Indians, in times of scarcity, frequently resort to these stores and chop them out with hatchets; a bushel or more may be gathered from a single cedar or pine.
The common robin, with all his familiar notes and gestures, is found nearly everywhere throughout the Park,—in shady dells beneath dogwoods and maples, along the flowery banks of the streams, tripping daintily about the margins of meadows in the fir and pine woods, and far beyond on the shores of glacier lakes and the slopes of the peaks.
How admirable the constitution and temper of this cheery, graceful bird, keeping glad health over so vast and varied a range.
In all America he is at home, flying from plains to mountains, up and down, north and south, away and back, with the seasons and supply of food.
Oftentimes in the High Sierra, as you wander through the solemn woods, awestricken and silent, you will hear the reassuring voice of this fellow wanderer ringing out sweet and clear as if saying, “Fear not, fear not.
Only love is here.
” In the severest solitudes he seems as happy as in gardens and apple orchards.
The robins enter the Park as soon as the snow melts, and go on up the mountains, gradually higher, with the opening flowers, until the topmost glacier meadows are reached in June and July.
After the short summer is done, they descend like most other summer visitors in concord with the weather, keeping out of the first heavy snows as much as possible, while lingering among the frost-nipped wild cherries on the slopes just below the glacier meadows.
Thence they go to the lower slopes of the forest region, compelled to make haste at times by heavy all-day storms, picking up seeds or benumbed insects by the way; and at last all, save a few that winter in Yosemite valleys, arrive in the vineyards and orchards and stubble-fields of the lowlands in November, picking up fallen fruit and grain, and awakening old-time memories among the white-headed pioneers, who cannot fail to recognize the influence of so homelike a bird.
They are then in flocks of hundreds, and make their way into the gardens of towns as well as into the parks and fields and orchards about the bay of San Francisco, where many of the wanderers are shot for sport and the morsel of meat on their breasts.
Man then seems a beast of prey.
Not even genuine piety can make the robin-killer quite respectable.
Saturday is the great slaughter day in the bay region.
Then the city pot-hunters, with a rag-tag of boys, go forth to kill, kept in countenance by a sprinkling of regular sportsmen arrayed in self-conscious majesty and leggins, leading dogs and carrying hammerless, breech-loading guns of famous makers.
Over the fine landscapes the killing goes forward with shameful enthusiasm.
After escaping countless dangers, thousands fall, big bagfuls are gathered, many are left wounded to die slowly, no Red Cross Society to help them.
Next day, Sunday, the blood and leggins vanish from the most devout of the bird-butchers, who go to church, carrying gold-headed canes instead of guns.
After hymns, prayers, and sermon they go home to feast, to put God’s song birds to use, put them in their dinners instead of in their hearts, eat them, and suck the pitiful little drumsticks.
It is only race living on race, to be sure, but Christians singing Divine Love need not be driven to such straits while wheat and apples grow and the shops are full of dead cattle.
Song birds for food!
Compared with this, making kindlings of pianos and violins would be pious economy.
The larks come in large flocks from the hills and mountains in the fall, and are slaughtered as ruthlessly as the robins.
Fortunately, most of our song birds keep back in leafy hidings, and are comparatively inaccessible.
The water ouzel, in his rocky home amid foaming waters, seldom sees a gun, and of all the singers I like him the best.
He is a plainly dressed little bird, about the size of a robin, with short, crisp, but rather broad wings, and a tail of moderate length, slanted up, giving him, with his nodding, bobbing manners, a wrennish look.
He is usually seen fluttering about in the spray of falls and the rapid cascading portions of the main branches of the rivers.
These are his favorite haunts; but he is often seen also on comparatively level reaches and occasionally on the shores of mountain lakes, especially at the beginning of winter, when heavy snowfalls have blurred the streams with sludge.
Though not a water-bird in structure, he gets his living in the water, and is never seen away from the immediate margin of streams.
He dives fearlessly into rough, boiling eddies and rapids to feed at the bottom, flying under water seemingly as easily as in the air.
Sometimes he wades in shallow places, thrusting his head under from time to time in a nodding, frisky way that is sure to attract attention.
His flight is a solid whir of wing-beats like that of a partridge, and in going from place to place along his favorite string of rapids he follows the windings of the stream, and usually alights on some rock or snag on the bank or out in the current, or rarely on the dry limb of an overhanging tree, perching like a tree bird when it suits his convenience.
He has the oddest, neatest manners imaginable, and all his gestures as he flits about in the wild, dashing waters bespeak the utmost cheerfulness and confidence.
He sings both winter and summer, in all sorts of weather,—a sweet, fluty melody, rather low, and much less keen and accentuated than from the brisk vigor of his movements one would be led to expect.
[Illustration: Water Ouzels in a Mountain Stream.
] How romantic and beautiful is the life of this brave little singer on the wild mountain streams, building his round bossy nest of moss by the side of a rapid or fall, where it is sprinkled and kept fresh and green by the spray!
No wonder he sings well, since all the air about him is music; every breath he draws is part of a song, and he gets his first music lessons before he is born; for the eggs vibrate in time with the tones of the waterfalls.
Bird and stream are inseparable, songful and wild, gentle and strong,—the bird ever in danger in the midst of the stream’s mad whirlpools, yet seemingly immortal.
And so I might go on, writing words, words, words; but to what purpose?
Go see him and love him, and through him as through a window look into Nature’s warm heart.
CHAPTER VIII
The Fountains and Streams of the Yosemite National Park “Come let’s to the fields, the meads, and the mountains, The forests invite us, the streams and the fountains.
”