Tower Menagerie — Section 10
_CANIS LUPUS.
_ LINN.
This sullen and forbidding-looking animal, the most ravenous and ferocious that infests the more temperate regions of the earth, of many parts of which he is the terror and the scourge, is distinguished from the humble, generous, and faithful friend of man, the domestic dog, by no very remarkable or striking character; and yet there is something in his physiognomy, gait, and habit, which is at once so peculiar and so repulsive, that it would be almost impossible to confound a Wolf, however tame, with the most savage and the most wolflike of dogs.
For the separation of the two species, Linnæus, as we have seen in the preceding article, had recourse to the tail; and having determined that that of the dog was uniformly curved upwards, he attributed to that of the Wolf a completely opposite direction, that is to say, a curvature inwards;
assigning, at the same time, a straight or a deflected position to those of all the other animals of the group.
The deflected, or down-pointing, direction is, however, equally common in the Wolf with the incurved;
and this petty distinction, which has little to do with structure, and still less with habits, is hardly deserving of serious attention.
More obvious and more essential differences will be found in the cast of his countenance, which derives a peculiar expression from the obliquity of his eyes; in the breadth of his head, suddenly contracting into a slender and pointed muzzle; in the size and power of his teeth, which are comparatively greater than those of any dog of equal stature; in the stiffness and want of pliability of his limbs; in his uniformly straight and pointed ears; and in a black stripe which almost constantly, and in nearly every variety of the species, occupies the front of the fore leg of the adult.
His fur, which differs considerably in texture and colour, from the influence of climate and of seasons, is commonly of a grayish yellow, the shades of which are variously intermingled; as he advances in age it becomes lighter, and in high northern latitudes frequently turns completely white, a change which also takes place in many other animals inhabiting the polar regions.
Entirely dependent upon rapine for his subsistence, the nose of the Wolf is fully equal to that of the sharpest-scented hound.
The size and speed of the elk and of the stag are insufficient to protect them from his violence; he pursues them with equal swiftness and cunning, and, when he has succeeded in running them down, finds little difficulty in rendering them his prey.
To effect this purpose with the greater certainty he frequently unites himself with a numerous train of his fellows, who are however bound together by no other tie than the common object of their pursuit; and when this is once attained immediately separate and proceed each to his own retreat, whence they again emerge to reunite in the common cause whenever the necessary stimulus is supplied.
In inhabited countries he seldom ventures to show himself openly or in packs, but sleeps away the greater part of the day in the shelter of the forest, and only prowls abroad by night when impelled by the cravings of his appetite.
The sheep-cote and the farm-yard become then the scenes of his ravages; and such is his ingenuity, and so great the rapidity of his motions, that he will frequently carry off his prey almost before the eyes of the shepherd, although the warning voice of the watchful dog had given timely notice of the approach of the marauder.
His ferocity is sometimes carried to such a pitch that he becomes dangerous to man; and when hard pressed by famine, to which in spite of all his skill in the chase and his sagacity in the pursuit of meaner rapine he is by no means a stranger, he will fall at unawares upon the solitary and unprotected traveller, or, prowling about the habitation of the villager, carry off from it his unsuspecting and defenceless children.
Happily for England this formidable beast has long been extirpated from its woods; but the comparative extent of his domain has been thereby but little reduced.
It may be roughly stated as comprehending the whole northern hemisphere, of which only very small portions are exempted from his ravages.
He is easily tamed when young, and may even (according to M. F.
Cuvier, who has published a history of a domesticated individual bordering in many particulars very closely on the marvellous, but of the truth of which the well known character of that scientific naturalist is a sufficient guarantee) be rendered susceptible of the highest degree of attachment to his master, whom he will remember after prolonged and repeated absence, and caress with all the familiar fondness of a dog.
Such traits as this are, however, to say the least, very uncommon; and he is, even in captivity, generally speaking, ill tempered and morose.
The old male, the father of the litter now in the Tower, was extremely savage; the female, on the contrary, is very tame, and, which is more remarkable, continued so even during the period of suckling her young, which were five in number.
Neither before, at, nor after this period did her temper undergo any change: she suffered her keepers to handle her cubs, of which she was excessively fond, and even to remove them from the den, without evincing the smallest symptom either of anger or alarm.
[Illustration] [Illustration] THE CLOUDED BLACK WOLF.
_CANIS NUBILUS.
_ SAY.
To distinguish between the numerous races of Wolves which are scattered more or less abundantly over nearly the entire surface of the earth;
to determine that such and such variations are the result of original formation, and that such and such others are merely the product of accidental circumstances; in other words, to establish clear and tangible grounds of specific distinction between animals so varied in external appearance, but corresponding so perfectly in every essential particular, while the shades of character by which they differ, although in many cases strikingly marked, are for the most part so unimportant, or so little permanent, as scarcely to be deserving of notice,--is unquestionably one of the most difficult problems, to the solution of which the zoologist has to apply himself.
In internal and anatomical structure, on which modern naturalists are agreed that the greatest reliance ought to be placed in the distinction of closely approximating species, there is in the various races of Wolves no deviation from the common type of sufficient importance to warrant their separation from each other; neither does their outward form, excepting only in size and in the comparative measurement of parts, differ in any remarkable degree.
In colour it is true that the most striking variations are observable, their hair exhibiting almost every intermediate shade between the opposite extremes of black and white.
But it must be obvious that on this character, taken by itself, it would be absurd to insist as a ground of specific distinction, when we reflect on the influence which climate and other external accidents must necessarily exercise on animals so extensively dispersed, and so variously circumstanced.
There are, however, strong grounds for believing that the fine pair of animals, whose portraits are prefixed to the present article, exhibit real and substantial marks of distinction of sufficient value to sanction their separation from the other species.
Considerably larger and more robust than the Common Wolf, and differing greatly in the expression of their physiognomy, neither in figure nor in countenance are they remarkable for that starved and gaunt appearance which is the common and well known attribute of the latter.
In fact, they have altogether a more fierce and formidable, but at the same time a more noble and less sinister, aspect.
Their hair, which is of considerable length, especially along the middle of the back and shoulders, where it forms a sort of indistinct and scattered mane, is mottled with various shades of black, gray, and white, giving to the whole animal that dark and clouded colour which constitutes one of its most peculiar and striking characteristics.
The colouring, which, on the upper parts of the body, is deep black, becomes somewhat lighter on the sides, and assumes a yet lighter shade beneath: the chin and angles of the mouth are nearly white;
the gray tinge predominating over the darker shades in various other parts, but by no means in so regular a manner as to merit a particular description.
The ears are remarkably short; and the tail is also somewhat shorter in proportion than that of the common wolf, not reaching, in its solid form, beneath the posterior bend (which in all these animals is formed by the heel) of the hind legs.
The animals at present in the Tower, the only individuals of this species that have been brought alive to Europe, were presented about four years since by the Hudson’s Bay Company, by some of whose hunters they had been trapped in the northern regions of America.
A fine skin of the same species was brought home by the late overland expedition to those countries, under the command of Captain Franklin, and presented to the Museum of the Zoological Society.
There is also another instance of its occurrence recorded in the capture of a solitary specimen, in the Missouri territory, by the party engaged in Major Long’s expedition from Pittsburgh to the Rocky Mountains.
This specimen was accurately described, in the notes to the published narrative of that expedition, by Mr. Say, who at once recognised it as a distinct species, and affixed to it the scientific name which we have adopted without hesitation for these animals, with the most striking peculiarities of which his description coincides in every essential particular.
Their habits in a state of nature are, in all probability, perfectly similar to those which characterize their immediate neighbours, from which, in captivity, they differ in no remarkable degree.
Like the common kind, they are exceedingly voracious, tearing their meat and swallowing it in large gobbets, and afterwards gnawing the bones (for which they frequently quarrel) with truly wolvish avidity.
Although they have been so long confined, they retain their original ferocity undiminished: a circumstance, it may be mentioned by the way, which has prevented us from giving their measurement.
Judging, however, from the eye, we may confidently venture to assert that their size, especially that of the male, is considerably superior to that of the specimen described by Mr. Say, which measured about four feet and a quarter from the tip of the nose to the origin of the tail.
[Illustration] [Illustration] THE JACKAL.
_CANIS AUREUS.
_ LINN.
The Jackal, one of the greatest pests of the countries which he inhabits, is spread over nearly the whole of Asia and the north of Africa, occupying in the warmer regions of those continents the place of the Wolf, of whom in many particulars he may be considered as offering a miniature resemblance.
In size he is about equal to the common fox, but he differs from that equally troublesome animal in the form of the pupils of his eyes, which correspond with those of the dog and of the wolf, in the comparative shortness of his legs and muzzle, in his less tufted and bushy tail, and in the peculiar marking of his coat.
The colouring of his back and sides consists of a mixture of gray and black, which is abruptly and strikingly distinguished from the deep and uniform tawny of his shoulders, haunches, and legs: his head is nearly of the same mixed shade with the upper surface of his body, as is also the greater part of his tail, which latter, however, becomes black towards its extremity;
his neck and throat are whitish, and the under surface of his body is distinguished by a paler hue.
Unlike the wolf or the fox, he always associates himself with his species in numerous troops, which burrow together in the earth, hunt in concert, and act in conjunction for their mutual defence.
These bands not only prey upon the smaller quadrupeds and domestic poultry, but, emboldened by their numbers, give chase to and attack the larger animals.
They frequently follow in the train of more noble beasts, and make their meal off the remains of the carcases which have been half devoured by the Lion or the Tiger.
When taken they become almost immediately tame and docile;
offering no resistance and evincing no signs of ferocity.
The specimen in the Tower is remarkably quiet; it is a male, and has been a resident for upwards of three years.
[Illustration] [Illustration] THE CIVET, OR MUSK CAT.